Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
430
Milyen nyomás uralkodik egy 100 m3-es tartályban, amely 20 fokon 0,5 kg oxigént tartalmaz? M oxigén=32 kg/kmol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az egyesített gáztörvényt kell alkalmazni, ami:
p·V = n·R·T

A kérdés a nyomás tehát átrendezed az egyenletet:
p = n·R·T / V

Adatok:
V = 100 m³
T = 20⁰C → 293K
m = 0,5 kg
M = 32 kg/kmol
R = 8,314 J/mol·K
p = ?

Először kiszámolod az anyagmennyiséget:
n = m/M = …. k/mol

Aztán behelyettesítesz a p-re rendezett egyenletbe, az pedig kPa lesz majd. (ha nem váltasz át semmit nyílván)
0