Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kell a matek házihoz. Csatoltam képet.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
462
3,5,7 feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

3. feladat megoldása: 16x+20y - (7x+2y) = 9x+18y a kifejezés összevont eredménye, behelyettesítve a számokat a következőt kapjuk : 9*430+18*(-15)= 3870-270= 3600 lesz az eredmény!

5. feladat megoldása: 4*(5+x) kisebb vagy egyenlő, mint 5*(x-4) , ezt kell megoldani "x"-re: 20+4x=5x-20, tehát x=40, de kisebb is lehet az "x", vagy egyenlő 40-nel, ez lesz a megoldás! (A maximuma az "x"-nek a 40!)

7. feladat megoldása: A második polcon (c+4) db könyv van. A harmadik polcon (c-13) db könyv van. A negyedik polcon pedig 2*(c-13)=(2c-26) db könyv lesz.
Tudjuk, hogy ezen algebrai kifejezések összege éppen 150 db lesz, ezért felírható, hogy:
c+(c+4)+(c-13)+(2c-26)=150, rendezzük az egyenletet, kapjuk, hogy (5c-35)=150, vagyis 5*c=185, c=(185/5)= 37 , tehát 37 könyv van az első polcon, (37+4)=41 könyv van a második polcon, (37-13)=24 könyv van a harmadik polcon és ennek a kétszerese, azaz 48 könyv lesz a negyedik polcon!
Összegük ki kell adja a 150-et: (37+41+24+48)= 150 tényleg, tehát jól számoltunk! :)

Remélem tudtam segíteni!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves korrepetáló)
Módosítva: 3 éve
1