Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH és pOH számítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
422
Segítséget kérek ehhez a feladathoz, az alábbi oldatoknál kell a számítást elvégezni, 25 °C hőmérsékletet feltételezve:
0,00123 mol/dm3 HBr
0,0015 mol/dm3 HNO3
1 ∙ 10–4 mol/dm3 H2SO4
0,01 mol/dm3 KOH
2,5 · 10–3 mol/dm3 NaOH
5 ∙ 10–5 mol/dm3 Ca(OH)2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1)
HBr
pH = -lg(0,00123) → 2,91
pOH = 14-pH → 11,09

2)
HNO₃
pH = -lg(0,0015) → 2,82
pOH = 14-pH → 11,18

3)
H₂SO₄
pH = -lg(0,0001)·2 → 8
pOH = 14-8 → 6

4)
KOH
pOH = -lg(0,01) → 2
pH = 14-2 → 12

5)
NaOH
pOH = -lg(0,0025) → 2,6
pH = 14-2,6 → 11,4

6)
Ca(OH)₂
pOH = -lg(0,00005)·2 → 8,6
pH = 14-8,6 → 5,4
Módosítva: 3 éve
0