Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adott pont és normálvektor

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
e: y=2x+5
Határozzuk meg az egyenes egy normálvektorát, és egy pontot, amin átmegy!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a*x+b*y=a*x_0+b*y_0` alapján: `y=2x+5=>-2x+y=5`

Az egyenes egy normálvektora tehát: `barn=(a;b)=color(red)(("-2";1))`


Az egyenletbe behelyettesítünk egy 0-t bármelyik ismeretlen helyére. És ezzel megkapjuk azt, hogy hol metszi x vagy y tengelyt.

`y=2*0+5`

`color(red)(y=5)`

Tehát átmegy y tengelyen +5-nél. Melynek x -értéke 0.

Tehát a pont koorditátái: `color(red)((x;y)=(0;5)`
0