Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
80 cm³ 1,2 mol/dm³ koncentrációjú ammónium-karbonát-oldathoz 150 cm³ 0,25 mol/dm³ koncentrációjú kalcium-klorid-oldatot adunk. Hány gramm csapadék képződik?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`(NH_4)_2CO_3` + `CaCl_2` = `ul(CaCO_3)` + 2 `NH_4Cl`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

Ammónium-karbonát:

1 `dm^3` oldatban van 1,2 mol anyag

80 `cm^3` oldatban van `80/1000*1.2` = 0,096 mol

Kalcium-klorid:

1 `dm^3` oldatban van 0,25 mol anyag

150 `cm^3` oldatban van `150/1000*0.25` = 0,0375 mol anyag


Keletkezik (amelyikből kevesebb van, annyi) 0,0375 mol kalcium-karbonát, aminek a tömege `100*0.0375` = `ul("3,75 g")` csapadék.
0