Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Kép
a.)
`r=(17,5)/(sin60°)=color(red)(20,21 \ cm)`

`i=(20,21*pi*120°)/(180°)=color(red)(42,32 \ cm)`



b.)
`T_("körszelet")=(i*r)/2-(r^2*sinalpha)/2=(42,32*20,21)/2-(20,21^2*sin120°)/2=color(red)(250,79 \ cm^2)`




2. Kép
a.)
`r_("köréírt")=sqrt(T/pi)=sqrt(250/pi)=color(red)(8,92 \ cm)`

`T=(2*8,92^2)/2+(8,92^2*sqrt3/2)/2+((2*(8,92*sin60°))*(8,92*cos60°))/2=color(red)(148,47 \ cm^2)`



b.)
`"Hulladék":(1-(148,47)/(250))*100=color(red)(40,6%)`



c.)
Igazolható a két-két szomszédos szög egyenlőségével.

`DhatAO` háromszögben az A csúcsnál lévő szög: `(180°-120°)/2=30°`

`BhatAO` háromszögen az A csúcsnál lévő szög: `(180°-2*60°)/2=30°`

Tehát A csúcsnál lévő szög: `60°` ugyan ennyi a másik oldal is. Valamint ha kiszámolod fent is ugyan annyit kapsz a két oldalt. Tehát igazolható hogy ez egy trapéz.
Módosítva: 3 éve
1