Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
356
0,200 g tömegű kalcium-halogenidet tartalmazó oldalhoz ezüst-nitrát-oldat tál reagáltatva 0,376 g sárga színű ezüst-halogenid-csapadék képződik. Melyik halogenidvegyület volt az oldatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaX_2` + 2 `AgNO_3` = 2 `AgX` + `Ca(NO_3)_2`

`M_(CaX_2)` = `40+2*x` `g/(mol)`

`M_(AgX)` = x+107,87 `g/(mol)`


0,2 g kalcium-halogenid az `0.2/(40+2x)` mol. Ebből a reakcióegyenlet alapján keletkezik `2*0.2/(40+2x)` mol ezüst-halogenid.

A keletkező ezüst-halogenid `0.376/(x+107.87)` mol

`2*0.2/(40+2x)=0.376/(x+107.87)`

x = 80 ; ennyi az atomtömege a kérdéses halogénnek, ez pedig a bróm.

Az oldatban tehát az `ul("ezüst-bromid")` volt.
0