Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
Egy oldat összesen 2,66 g nátrium-kloridot és kálium-kloridot tartalmaz. Az összes sónak hány százaléka nátrium.klorid, ha ezüst-nitrát-oldat hatására 5,74 g csapadék válik ki?
Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`AgNO_3` + `NaCl` = `ul(AgCl)` + `NaNO_3`

`AgNO_3` + `KCl` = `ul(AgCl)` + `KNO_3`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74,5 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,3 `g/(mol)`


Van a keverékben x g `NaCl` és 2,66-x g `KCl`. Ezek molban:

`x/58.5` mol `NaCl` és `(2.66-x)/74.5` mol `KCl`

Keletkezik `5.74/143.3` mol `AgCl`

A felírható egyenlet:

`x/58.5+(2.66-x)/74.5=5.74/143.3`

x = 1,185

2,66 g keverékben van 1,185 g NaCl

100 g keverékben van `100/2.66*1.185` = 44,55 g NaCl

A keverék `ul("44,55 %")` NaCl-ot tartalmaz.
0