Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
402
Írjon fel olyan másodfokú egyenleteket melyeknek gyökei az alábbiak:
a.) x₁=-6 x₂=-8

b.) x₁=-4 x₂=-7

c.) x₁=-15/2 x₂=-6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`a*(x-x_1)*(x-x_2)` azonosságot alkalmazva egyszerű behelyettesítéssel meghatározhatóak a kívánt másodfokú egyenletek.

a.)
`(x-(-6))*(x-(-8))=(x+6)*(x+8)=color(red)(x^2+14x+48)`

Ez igaz minden a szorzat esetén. Tehát ha minden tagot megszorzol 2-vel 3-al vagy 1500-al akkor is ezeket a gyököket fogod kapni.



b.)
`(x-(-4))*(x-(-7))=(x+4)*(x+7)=color(red)(x^2+11x+28)`



c.)
`(x-(-7,5))*(x-(-6))=(x+7,5)*(x+6)=color(red)(x^2+13,5x+45)`
0