Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körülírható háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
955
Mekkora annak a háromszögnek a beleírt illetve köréírt körének a sugara, amelynek oldalai 4, 5 6 cm ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az adatokból látszik, hogy ezt biztosan nem lehet derékszögű háromszög. Ahhoz hogy megtudjuk határozni a köré és beírt körök sugarait ki kell számolnunk a háromszög területét. Ahhoz hogy kitudjuk számolni a háromszög területét ismernünk kell két oldal által bezárt legalább 1 szöget. Ezzel a szöggel szemben lévő oldal ismert így egyszerűen felírható rá a cosinusz tétel.

5 és 6 cm-es oldalak által bezárt szög: `cosalpha=(4^2-(5^2+6^2))/(-2*5*6)=>color(red)(alpha=41,41°)`

A háromszög területe: `T=(5*6*sin41,41°)/2=color(red)(9,92 \ cm^2)`

Beírt kör sugara: `r=(2T)/(a+b+c)=(2*9,92)/(4+5+6)=color(red)(1,32 \ cm)`

Köréírt kör sugara: `R=(a*b*c)/(4T)=(4*5*6)/(4*9,92)=color(red)(3,03 \ cm)`
1