Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
1.Béla elolvasta a könyv 40%-át, ami 192 oldal. Géza, ugyanannak a könyvnek 216 oldalát olvasta el. A könyv hány százalékát olvasta el Géza?



2.Egy osztályban 9 tanuló kitűnő, ami 45%-a az osztály összlétszámának. Ha 4 tanuló jeles, hány százaléka ez a tanulók számának?

3.A szőlő az aszalás során elveszíti tömegének 45%-át.
a.Mennyi friss szőlőre van szükség, hogy 2,2 kg mazsolát kapjunk?
b.Mennyi mazsola lesz 10 kg friss szőlőből?

4.Egy könyv ára 600 forint volt. Először felemelték az árát 20%-kal, majd leárazták 20%-kal. Mennyibe kerül most a könyv?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1rmasszab%C3%A1ly_(matematika)

1.

`{:(40%, …, 192 " oldal"), (100%, …, x " oldal"):}`
`"Teljes könyv" = 100 * 192 -: 40 = 480 " oldal"`

`{:(100%, …, 480 " oldal"), (x%, …, 216 " oldal"):}`
`"Géza olvasmány" = 100 * 216 -: 480 = color(red)(45%)`

2.

`{:(9 " tanuló", …, 45%), (x " tanuló", …, 100%):}`
`"Teljes osztály" = 9 * 100 -: 45 = 20 " tanuló"`

`{:(20 " tanuló", …, 100%), (4 " tanuló", …, x%):}`
`"Jeles" = 4 * 100 -: 20 = color(red)(20%)`

3.

(`45%` nedvesség elvesztése után `100% - 45% = 55%` mazsola marad.)

a)

`{:(2.2 " kg", …, 55%), (x " kg", …, 100%):}`
`"Friss szőlő" = 2.2 * 100 -: 55 = color(red)(4 " kg")`

b)

`{:(10 " kg", …, 100%), (x " kg", …, 55%):}`
`"Mazsola" = 10 * 55 -: 100 = color(red)(5.5 " kg")`

4.

`{:(600 " HUF", …, 100%), (x " HUF", …, (100 + 20)%):}`
`"Felemelt ár" = 600 * 120 -: 100 = 720 " HUF"`

`{:(720 " HUF", …, 100%), (x " HUF", …, (100 - 20)%):}`
`"Leárazott ár" = 720 * 80 -: 100 = color(red)(576 " HUF")`
Módosítva: 3 éve
1