Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek ezekben a feladatokban!!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
407
A kalóz kapitányok közt annak, hogy valaki félkezű a valószínűsége 58%. Annak, hogy valaki félszemű 82%.
(Segítség: legyen Ω=A kalóz kapitányok.)

Adjunk alsó becslést arra, hogy egy kalózkapitány félszemű és félkezű! (Segítség: itt két esemény "és"-ére vagyunk kíváncsiak. Válaszát most valószínűségben -azaz 0 és 1 közötti számként- adja meg)

A valószínűség nagyobb mint ??? és kisebb mint ????

Mi az alsó és felső becslése annak a valószínűségnek, hogy valaki félkezű, feltéve, hogy félszemű?

Alsó becslés: ???, felső becslés: ????

Mi az alsó és felső becslése a fordított feltételes valószínűségnek?

Alsó becslés: ???, felső becslés: ????

Ha tudnánk, hogy a félszemű feltéve félkezű valószínűsége 24%-al több mint félkezű feltéve félszemű akkor mennyi lenne a félkezű és félszemű valószínűsége?
???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
valószínűslégszámítás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A=félkezű
B=félszemű
`P(A)="0,58"`
`P(B)="0,82"`

Ha mindenki vagy félszemű vagy félkezű, vagyis `AcupB=Omega`, akkor `P(AcapB)=P(A)+P(B)-1="0,4"`, ez az alsó becslés
Ha minden félkezű egyben félszemű is, vagyis `AsubsetB`, akkor `P(AcapB)=P(A)="0,58"`, ez a felső becslés

Ha valaki félkezű, feltéve, hogy félszemű, akkor `P(A|B)=frac{P(AcapB)}{P(B)}`
Ennek az alsó becslése az első eset, tehát `P(A|B)=frac{"0,4"}{"0,82"}="0,4878"` , tehát 48,78 %.
Felső becslés a második eset: `P(A|B)=frac{"0,58"}{"0,82"}="0,7073"` , tehát 70,73 %

Ha valaki félszemű, feltéve, hogy félkezű, akkor `P(B|A)=frac{P(AcapB)}{P(A)}`
Ennek az alsó becslése az első eset, tehát `P(B|A)=frac{"0,4"}{"0,58"}="0,6897"` , tehát 68,97 %.
Felső becslés a második eset: `P(B|A)=frac{"0,58"}{"0,58"}="1,00"` , tehát 100 % (ez logikus is, hiszen feltételeztük, hogy ha félkezű, akkor félszemű is)

`P(B|A)="0,24"+P(A|B)`

`frac{P(AcapB)}{P(A)}="0,24"+frac{P(AcapB)}{P(B)}`

`frac{P(AcapB)}{"0,58"}="0,24"+frac{P(AcapB)}{"0,82"}`

ebből `P(AcapB)=frac{"0,24"cdot"0,58"cdot"0,82"}{"0,82"-"0,58"}="0,4756"` , tehát a félkezű és félszemű valószínűsége 47,56 %



0