Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos hatszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Egy szabályos hatszög oldalának hossza 8 cm. Határozd meg az átlóinak hosszát!
Sin/cos tételt kell alkalmazni, de nem jöttem rá hogy hogyan kéne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Végülis arra jutottam hogy átlója 16 cm, gondoltam már erre is csak túlságosan egyszerűnek tűnik így.
0

A hatszög egy belső szögének mértéke: `((n-2)*180)/n=((6-2)*180)/6=120°`

`CF` átló hossza: `2a=2*8=color(red)(16 \ cm)`

A két szembenlévő csúcs átlója felezi a szöget tehát mind két részen lesz egy háromszögünk melyből ismserünk két szöget valamint a hiányzó oldallal szemközi szöget. Tehát könnyedén felírható rá a cosinusz tétel.

`EC=AC` átlók hossza: `EC=AC=sqrt(CF^2+a^2-2*CF*a*cos \ alpha/2)=sqrt(16^2+8^2-2*16*8*cos60°)=color(red)(13,86 \ cm)`
0