Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális és logaritmusos egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem kezdjük ott, hogy először az exponenciális egyenletet tudjuk rendezni az egyik ismeretlenre tehát szedjük szét őket egy kicsit.

`3^(x-5+28y)-9^3*27^(y+5)=0`

`3^(x-5+28y)-3^6*3^(3y+15)=0`

`3^(x-5+28y)-3^(3y+21)=0`

`3^(x-5+28y)=3^(3y+21)`

`x-5+28y=3y+21`

`x=-25y+26`



Behelyettesítünk a második egyenletbe.


`log_3 \ (5*(-25y+26)-4y)*log_5 \ (7y+9*(-25y+26)=0`

`log_3 \ (5*(-25y+26)-4y)*log_5 \ (7y+9*(-25y+26)=0`

`log_3 \ (-129y+130)*log_5 \ (-218y+234)=0`


Feltétel: `y in langle-oo,130/129rangle`


Szétválasztjuk az egyenletet a két külön logaritmus alapú egyenletre.


1. rész:

`log_3 \ (-129y+130)=0`

`-129y+130=1`

`-129y=-129`

`y=1` Megfelel a feltételnek!



2. rész:
`log_5 \ (-218y+234)=0`

`-218y+234=1`

`-218y=-233`

`y=233/218` Nem felel meg a feltételnek


Visszahelyettesítjük y-t

`x=-25*1+26`

`x=1`

Tehát a megoldás `(x,y)=color(red)(1,1)`
1