Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
690
Milyen arányban osztja az ábrán a B pont az AC szakaszt és milyen hosszú a BB' szakasz, ha az AA', BB' és CC' szakaszok párhuzamosak és AA'=2 cm, CC'=5 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
hasonlósággal:

`frac{BB'}{A"A'"}=frac{BC}{AC}` vagyis: `frac{BB'}{2}=frac{BC}{AC}`

`frac{BB'}{C"C'"}=frac{AB}{AC}` vagyis `frac{BB'}{5}=frac{AB}{AC}`

összeadva a megfelelő oldalakat:

`frac{BB'}{2}+frac{BB'}{5}=frac{BC}{AC}+frac{AB}{AC}=frac{AB+BC}{AC}=frac{AC}{AC}=1`

`frac{BB'}{2}+frac{BB'}{5}=frac{7BB'}{10}=1`

`BB'=frac{10}{7}" cm"`

az első hasonlóságokból:

`frac{AB}{BC}=frac{frac{AB}{AC}}{frac{BC}{AC}}=frac{frac{BB'}{5}}{frac{BB'}{2}}=frac{2}{5}`
Módosítva: 3 éve
0