Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

H2SO4 oldat phja

Főoldal » Középiskola » Kémia
538
1.Mekkora a pH-ja annak az oldatnak, melyet úgy készítettünk, hogy 1,00 cm3, 1,185 g/cm3 sűrűségű, 98,0 tömeg%-os kénsavat vízzel 5,00 dm3-re higitottuk?
Előre koszonom a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ez a feladat úgy ahogy van, kuka, mert 1,185 `g/(cm^3)` a tömény sósav sűrűsége, ami 37 tömeg%-os, de megoldhatjuk így is (próbálták átírni kénsavra, de ez így nem igaz).

1 `cm^3` kénsav tömege a példa alapján 1,185 g, ebben van `1.185*0.98` = 1,1613 g kénsav, ami `1.1613/98` = 0,01185 mol. A kénsav kétértékű sav, így kétszerannyi hidrogénion van az oldatban , az pedig `0.01185*2` = 0,0237 mol. Ezt hígítjuk 5 `dm^3`-re.

5 `dm^3` oldatban van 0,0237 mol hidrogénion

1 `dm^3` oldatban van `0.0237/5` = `4.74*10^(-3)` mol hidrogénion

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(4.74*10^(-3))` = `ul("2,32")` lesz az oldat pH-ja.

A tömény kénsav sűrűsége egyébként 1,83 `g/(cm^3)`.
2