Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőrendű parcilis derivált

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
368
Számítsuk ki az alábbi függvény elsőrendű parciális deriváltját!

`f(x,y)=2x^2*e^(-sqrt(3x+5y+7))`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f(x,y)=2x^2*e^(-sqrt(3x+5y+7))`


`f_x= ∂/( ∂x)(2x^2*e^(-sqrt(3x+5y+7)))= ∂/( ∂x)(2x^2)*e^(-sqrt(3x+5y+7))+2x^2* ∂/( ∂x)(e^(-sqrt(3x+5y+7)))=`

`2*2x^2e^(-sqrt(3x+5y+7))+2x^2e^(-sqrt(3x+5y+7))*(-(1)/(2sqrt(3x+5y+7))*3)=color(red)((4x)/(e^(sqrt(3x+5y+7)))-(3x^2)/(sqrt(3x+5y+7)*e^(sqrt(3x+5y+7))))`





`f_y=∂/(∂y)(2x^2e^(-sqrt(3x+5y+7)))=2x^2*∂/(∂y)(e^(-sqrt(3x+5y+7)))=2x^2*∂/(∂g)e^g*∂/(∂y)(-sqrt(3x+5y+7))=2x^2e^g*(-1/(2sqrt(3x+5y+7))*5)=`

`2x^2e^(-sqrt(3x+5y+7))*(-(1)/(2sqrt(3x+5y+7))*5)=color(red)(-(5x^2)/(e^(sqrt(3x+5y+7))*sqrt(3x+5y+7)))`
1