Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika lendület

Főoldal » Középiskola » Fizika
1253
Egy kezdetben 40 kg össztömegű, a kilövőállványon álló rakétából másodpercenként
25 dkg égéstermék áramlik ki a hajtóművéből 1500 m/s sebességgel.
a) Mekkora függőleges irányú tolóerőt fejt ki emiatt a kiáramló gáz a rakétatestre?
b) A hajtómű bekapcsolását követően mennyi idő múlva emelkedik meg a rakéta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
lendület
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
A kiáramló gáz impulzusa:
1 másodperc alatt 25 dkg vagyis 1/4 kg tömeg megy ki. Vegyük ezt a "gombócot", ennek az impulzusa `m·v=1/4 kg·1500 m/s=375\ kg m/s = 375\ Ns`
Minden másodpercben ennyivel nő a kiáramló gáz impulzusa, tehát az erő `375\ N`

b)
A rakéta tömege az idővel csökken. t másodperc múlva ennyi:
`m_t = 40\ kg - t·25\ dkg=40\ kg-t·1/4 kg`
Ha ez az erő nagyobb lesz, mint a rakéta súlya, akkor fog elemelkedni:
`m_t·g ≤ 375\ N`
`(40-t/4)kg·10 m/s^2 ≤ 375\ N`

Ebből fejezd ki az időt.
2