Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1182
1)Egy derékszögű háromszög átfogójának hossza 5 dm, egyik befogójának hossza 48 cm. Határozd meg a távolságot a háromszög súlypontja és a köré írható körének középpontja között, valamint a háromszög súlypontja és magasságpontja között!

2) Az ábra szerinti derékszögű háromszögben a derékszögü csúcsot összekötöttük az átfogó felezőpontjával, és összekötöttüka két befogó felezőpontját is. Mekkora ez a két szakasz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
Másik befogó hossza: `b=sqrt(c^2-a^2)=sqrt(50^2-48^2)=color(red)(14 \ cm)`

A súlyvonalak felezik a derékszögű háromszög oldalainak hosszát ezzel egyenlőszárú háromszögeket hozva létre. Valamint azt is tudjuk, hogy a súlyvonalak 2:1 arányban osztják fel egymást a súlypontban.

A derékszögű háromszög köré írható kör sugara megegyezik a derékszögű háromszög átfogójának felével. Tehát ebből megállapíthatjuk, hogy a súlypont és a köréírható kör középpontájnak távolsága az `1/3` része az átfogóval szembeni szögből induló súlyvonal hosszával.

A súlyvonal megegyezik derékszögű háromszög köré írható kör sugarával tehát a két középpont távolsága: `50*1/3=color(red)(16,67 \ cm)`

Nem méretarányos ábra a szemléltetés céljából: https://www.geogebra.org/calculator/vcgcngv9



2.)
A kék vonal hossza: `k=sqrt(3^2+2^2)=color(red)(3,61 \ cm)`

A zöld vonal hossza: `z=(sqrt((2*3)^2+(2*2)^2))/2=color(red)(3,61 \ cm)`
1