Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika feladat - Nehézségi gyorsulás

56
Két testet fonallal az ábrán látható módon a mennyezetre függesztettünk. A felső tömege 1 kg az alsóé 2 kg. A felső fonalat elvágjuk: Mekkora gyorsulással indulnak lefelé a testek?

A jó válaszon Gergő és Zsuzsi vitatkozik:
Gergő szerint mindkét test g =10 m/s² gyorsulással indul és a továbbiakban is ennyivel esik. Zsuzsi szerint ez nem igaz, mert a két testet összekötő fonal a szétvágás pillanatában feszitett állapotban van, ezért az alsó testet felfelé, a felsőt lefelé rántja. Így a felső test 30m/s² (3g) gyorsulással indul lefelé, az alsó test kezdeti gyorsulása zérus.
Kinek van igaza? Ha választottál, indokold meg, hogy a gyorsulás adott számértéke a miért helyes!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyorsulás, fizika, nehézségi, gravitáció
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Zsuzsi válasza a helyes, mert a fonálban 30 N erő ébred az elvágás előtt, ekkora erővel húzza vissza a testeket. A két test súlya együttesen 30 N ugyanis, ezzel tart egyensúlyt a kötélerő.

Tehát az 1kg-os testre hat 30 N kötélerő és 30 N nehézségi erő, ezért van egyensúlyban.

Ha a kötelet elvágjuk, az 1 kg-os testre csak a 30 N nehézségierő fog hatni. Tehát a gyorsulása 30 m/s2 lesz.

Gondoljunk ugyanerre a kísérletre, csak a testeket rugók kötik össze. A kötél elvágása után a testeket összekötő rugó összerántja őket, miközben közös tömegközéppontjuk szabadon esik. Tehát a felső test gyorsabban indul, az alsó pedig lassabban, gyakorlatilag áll a legelső pillanatban az elvágás után.


1