Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
1.Mekkora egy húr tartozik egy 38 mm sugarú körben egy 150 °-os középponti szöghöz?
2.Mekkora szöget zárnak be a napsugarak a talajjal, ha egy fa árnyéka 2,5-szerese a magasságnak?
3.Egy téglalap átlója 7,5 cm hosszú, és a 20 °-os szöget zár be az egyik oldallal.mekkorák a téglalap oldalai?
4. Mekkorák annak a rombusznak az átlói, amelynek 7,5 cm hosszú oldalai 52°-os szöget zárnak be egymással?
5. Egy szimmetrikus trapéz 8 cm hosszú szára 105°-os szöget zár be a 12 cm hosszú alappal. És a másik alap hosszát kell ki számítani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, koszinusz-tétellel: `38^2 + 38^2 - 2cdot38cdot38cdotcos150° = x^2`
`1444 + 1444 - 2cdot1444cdot (- 0,866) = x^2`
`2888 + 2888cdot0,866 = x^2`
`x^2 = 5389,01`
`x = 73,41 mm`

2, `tg alpha = frac{1}{2,5} = 0,4`
`alpha = 21,8°`

3, mivel a téglalap derékszögű:
`a = 7,5 cdot sin 20° = 7,5 cdot 0,3420 = 2,57 cm`
`b = 7,5 cdot cos 20° = 7,5 cdot 0,9397 = 7,05 cm`

4, ugyanaz, mint az előző feladat, csak a végén kettővel kell szorozni, mert a rombusz átlói felezik egymást és merőlegesek egymásra
`frac{e}{2} = 7,5 cdot sin 52° = 7,5 cdot 0,788 = 5,91 cm` , amiből ` e = 11,82 cm`
`frac{f}{2} = 7,5 cdot cos 52° = 7,5 cdot 0,6157 = 4,62 cm ` , amiből `f = 9,24 cm`

5, lásd rajzon
`x = 8 cdot cos 75°= 8 cdot 0,2588 = 2,07 cm`
`a = c + 2x = 12 + 2 cdot 2,07 = 16,14 cm`
Módosítva: 3 éve
0