Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora az így kapott körívekkel határolt síkidom-,,körívháromszög"- területe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
771
Egy 3 cm oldalú szabályos háromszög mindegyik csúcsából 3 cm sugarú körívet rajzoltunk a másik két csúcson keresztül.Mekkora az így kapott körívekkel határolt síkidom-,,körívháromszög"- területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög minden belső szöge 60°. Ha kiszámoljuk egy 3 cm sugarú kör 60°-os körcikkjét, akkor 3²π * 60°/360°=1,5π-t kapunk. Ennek háromszorosa lefedi a "körívháromszöget", de így a rendes háromszöget háromszor számoltuk ezért le kell vonnunk belőle 2 háromszög területet. A háromszög területe:
(alap*magasság/2) azaz (3*3*√3/2)/2=(9√3)/4
Ennek 2-szeresét kell levonni a körcikk területének háromszorosából: 3*1,5π-2*(9√3)/4= 6,335
Remélem érthető voltam, ha valami nem világos állok rendelkezésedre.
0