Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
835
Sziasztok! A lenti feladatokban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kell megoldani. Nagyon megköszönném, ha érthetően levezetné valaki:
1.) A 9 m/s sebességgel elütött korong a jégen 36 m út megtétele után áll meg. Mekkora a súrlódási
együttható a korong és a jég között?
2.) Az ábra szerint (köv. old.) összekapcsolt m1=3kg, m2=5kg, m3=2kg tömegű testeket F=40N erő
gyorsítja. Mekkora lesz a közös gyorsulás, és mekkora erők hatnak a kötelekben, ha nincs súrlódás, ill.
ha a súrlódási együttható  = 0,2?
3.) Egy M=10kg tömegű, téglatest alakú ládát leteszünk a padlóra, függőleges oldalára helyezünk egy
m=2kg tömegű kis dobozt (ábra köv. oldal). A doboz és a láda között mind a csúszási, mind a tapadási
súrlódási együttható 1 = 0,2 , a láda és a padló között pedig mindkettő 2 = 0,5. (legyen g=10m/s2
)
a) Legalább mekkora legyen a láda gyorsulása, hogy a doboz ne essen le?
b) Mekkora vízszintes F erővel kell ehhez a ládára hatni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika, #HOMEWORK
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
A 2.) és a 3.) feladathoz szükséges ábrák.
0

1.)
`v_("átl")=v_0/2=(9 \ m/s)/2=color(red)(4,5 \ m/s)`

`t=s/(v_"átl")=(36 \ m)/(4,5 \ m/s)=color(red)(8 \ s)`

`a=(v-v_0)/t=(0 \ m/s-9 \ m/s)/(8 \ s)=color(red)(1,125 \ m/s^2)`

`mu=a/g=(1,125 \ m/s^2)/(10 \ m/s^2)=color(red)(ul(0,1125))`




2.)
Közös gyorsulás surlódás nélkül: `a_("közös")=F/(m_1+m_2+m_3)=(40 \ N)/(3 \ kg+5 \ kg+2 \ kg)=color(red)(4 \ m/s^2)`

Közös gyorsulás súrlódással: `a_("közös")=F/(m_1+m_2+m_3)*mu=(40 \ N)/(3 \ kg+5 \ kg+2 \ kg)*0,2=color(red)(0,8 \ m/s^2)`


Tovább nem jutottam de remélem tudtam segíteni.



3.)
a.)
`a=g/mu_1=(10 \ m/s^2)/(0,2)=color(red)(50 \ m/s^2)`


b.)
`F=m*a+M*a+mu_2*m*g+mu_2*M*g=2 \ kg*50 \ m/s^2+10 \ kg*10 \ m/s^2+0,5*2 \ kg*10 \ m/s^2+0,5*10 \ kg*10 \ m/s^2=color(red)(660 \ N)`
1