Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem:(

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
1200ft/kg-os, és 1500ft/kg-os kávéból készítünk 50kg keveréket, melynek kg-onkénti ára 1380ft. mennyit vettünk az egyes kávéfajtákból?
A válasz már meg van, de nem értem egyáltalán, valaki el tudja magyarázni?
x * 1200 + (50-x) * 1500 = 50 * 1380
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
az 1200ft-osból x kg-t veszünk, akkor az 1500ft-osból (50-x)-et kell vennünk, mert összesen 50kg keveréket akarunk előállítani. Ugye x + 50-x = 50.
Akkor az egyes kávék árai:
I) x * 1200
II) (50-x) * 1500
III) a keverék ára pedig 50 * 1380
Az árakra azért képzünk egyenletet mert keverés előtt és után az árak (bekerülési költségek) nem változhatnak, az hogy a keveréssel a kereskedő mégis többért adja a keveréket az a kereskedő magánügye, de hogy ténylegesen mennyibe kerül a trükk az ez az egyenlet:
x * 1200 + (50-x) * 1500 = 50 * 1380
1200x+1500*50-1500x=50*1380
75000-69000=300x
6000=300x
x= 20 vagyis 20kg kell az 1200ft-osból
0