Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok valaki tudna segíteni, nagyon sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
Egy paralelogramma egyik átlójának hossza 24,6 cm. Ez az átló a paralelogramma egyik
oldalával 31°-os, másik oldalával 46°-os szöget zár be. Mekkora a paralelogramma rövidebb
oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kapott háromszög (átló(e) és a paralelogramma 2 oldala(a,b)) harmadik szöge 180-31-46= 103°
Ebben a háromszögben szinusz-tétellel a paralelogramma oldalai kiszámíthatók:
`frac{sin31°}{sin103°}=frac{a}{24,6}` amiből `frac{0,5150}{0,9744} = frac{a}{24,6}`

`a=13,00 cm`

itt már meg is állhatnánk, mert a kisebb szöggel szemben van a rövidebb oldal

tehát versenyen kívül a másik oldal kiszámítása:
`frac{sin46°}{sin103°} = frac{b}{24,6}`, amiből `frac{0,7193}{0,9744} = frac{b}{24,6}`

`b=18,16 cm`

másodszorra koszinusz-tétel is használható
Módosítva: 3 éve
0