Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos légyszii

Főoldal » Általános iskola » Matematika
316
Két város lakosságának összessége hétszerese a két város lakosságai különbségének. Ha az egyik városból 8500 lakos a másik városba költözik akkor a két város lakossága megegyezne. Hány lakos vagy az egyes városokban?(egyenletekkel kell megoldani!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
először felírjuk az egészet
Két várost ismeretlenekkel fogjuk jelölni pl "a" és "b" betűkkel
a+b=7*(b-a)
második mondatból új egyenletet írhatunk fel
a+8500=b
Tudjuk a b értékét már csak át kell helyetesíteni az egyenletet, hogy csak egy ismeretlent tartalmazzon
a+a+8500=7*(a-a+8500)
2a+8500=7*8500
2a+8500=59500 /-8500
2a=51000 / /2
a=25500
"b" ről tudjuk hogy 8500-el több mint az "a" tehát
b=25500+8500=34000
ell: 25500+34000=7*(34000-25500)
59500=59500
-2