Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
405
861g ezüst-klorid képződéséhez hány gramm ezüst-nitrát és hány gramm hidrogén-klorid szükséges? Hány gramm 20%-os sósav oldat fogy el a reakcióban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
AgNO3 + HCl → AgCl + HNO3

A reakció során 1 mol AgNO3-ból 1 mol AgCl keletkezik. Azonban a reakcióban a HCl mennyisége is fontos, mivel ez határozza meg, hogy mennyi AgCl képződik.

Mivel az AgCl moláris tömege 143,32 g/mol, ezért az 861 g AgCl-nek 6 mol AgCl-nak felel meg (861 g / 143,32 g/mol = 6 mol).

A reakcióegyenlet alapján 1 mol AgNO3-ból 1 mol AgCl képződik. Tehát 6 mol AgNO3-ból 6 mol AgCl keletkezik.

Ahhoz, hogy 6 mol AgNO3 legyen, az összes tömegét moláris tömegével kell kiszámítani:

6 mol AgNO3 = 6 mol x 169,87 g/mol = 1019,22 g AgNO3

Tehát 1019,22 g AgNO3 szükséges a reakcióhoz.

A reakcióegyenlet alapján 1 mol HCl-ból 1 mol AgCl keletkezik. Tehát a szükséges HCl mennyisége 6 mol HCl lesz.

A 20%-os sósav oldat az oldatban lévő sósav tömegének 20%-a. Tehát ha x gramm sósavat használunk fel a reakcióban, akkor:

x * 0,2 = 6 mol HCl * 36,46 g/mol = 218,76 g HCl

x = 218,76 g / 0,2 = 1093,8 g

Tehát kb. 1093,8 g 20%-os sósav oldat fogy el a reakcióban.
-1