Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS!

Főoldal » Középiskola » Fizika
800
Egy ideális veszteségmentes transzformátor primer tekercsére 24 V nagyágú, 50 Hz frekvenciájú váltakozó feszültséget kapcsolunk. A primer oldali áramerősség 0,2 A. A primer tekercs menetszáma 600, a szekunderé 1200. Mekkora a szekunder feszültség nagysága és frekvenciája? Mekkora a szekunder áramerősség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`U_"sz"=U_("P")*(N_"sz")/N_P=24 \ V*1.200/600=color(red)(48 \ V)`

`I_"sz"=I_("P")*(U_"p")/U_("sz")=0,2 \ A*600/1.200=color(red)(0,1 \ A)`

A frekvencia a transzformáció során nem változik, így a szekunder frekvencia megegyezik a primer frekvenciával, azaz `color(red)(50 \ "Hz")`.
0