Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
392
248g rezkarbonatot hevitessel elbontunk a keletkezo femdioxidot sosavval kezeljuk a nemfemes oxidot pedig atbuborekoztatjuk meszvizbe.Szamoljuk ki mennyi rez-klorid,es mennyi calcium karbonat kezetkezik.g,mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2

`CuCO_3` `to` `CuO` + `CO_2`

`CuO` + 2 `HCl` `to` `CuCl_2` + `H_2O`

`Ca(OH)_2` + `CO_2` `to` `CaCO_3` + `H_2O`

`M_(CuCO_3)` = 124 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CuCl_2)` = 135 `g/(mol)`

248 g `CuCO_3` az `248/124` = 2 mol

A reakcióegyenletekből láthatjuk, hogy ugyanannyi mol anyagok keletkeznek, amennyiből kiindultunk.

2 mol `CaCO_3` az `2*100` = 200 g kalcium-karbonát keletkezik.

2 mol `CuCl_2` pedig `2*135` = 270 g réz(II)-klorid keletkezik.
0

Először is, számolnunk kell a keletkező két reakció egyenleteit:

Reakció: Rezkarbonát bomlása hő hatására:
2RezCO3(s) → 2RezO(s) + 3CO2(g)
Mivel 248g rezkarbonát van jelen, kiszámíthatjuk a moláris tömegét:

molar_mass(RezCO3) = 186.84 g/mol

n(RezCO3) = m / M = 248 g / 186.84 g/mol = 1.328 mol

Ez azt jelenti, hogy 1.328 mol RezCO3 van jelen a reakcióban.

Mivel a reakció 2:3 arányban állítja elő a CO2-t és a RezO-t, számolhatjuk a keletkező CO2 mennyiségét:

n(CO2) = 3/2 * n(RezCO3) = 1.992 mol

Ezután a CO2-t kémiai reakcióba kell hoznunk a sósavval, hogy elbontsuk, és a kalcium-karbonátot a meszvízzel kell reakcióba hoznunk.

Reakció: CO2 és HCl reakciója, amely H2CO3-t hoz létre:
CO2(g) + 2HCl(aq) → H2CO3(aq) + Cl2(g)
Ebben a reakcióban a CO2 1:2 arányban reagál a sósavval, ami azt jelenti, hogy:

n(HCl) = 2 * n(CO2) = 3.984 mol

Ezután a H2CO3 reakcióba kell hozzuk a kalcium-karbonáttal, amely kalcium-kloridot és szén-dioxidot hoz létre:

Reakció: CaCO3 és H2CO3 reakciója, amely CaCl2-t és CO2-t hoz létre:
CaCO3(s) + H2CO3(aq) → CaCl2(aq) + CO2(g) + H2O(l)
Ebben a reakcióban a CaCO3 és a H2CO3 1:1 arányban reagál egymással, ami azt jelenti, hogy:

n(CaCO3) = n(H2CO3) = 1.328 mol

Ezután kiszámíthatjuk a keletkező CaCl2 mennyiségét:

n(CaCl2) = n(CaCO3) = 1.328 mol

Végül számolhatjuk a keletkező CO2 mennyiségét is:

n(CO2) = n(CaCO3) = 1.328 mol

Tehát összefoglalva:

A reakció során 1.992 mol CO2 és 3.984 mol HCl keletkezik.
A reakció során 1.328 mol CaCl2 és 1.328 mol CO2 keletkezik.
Mivel az eredeti kérdésben a kívánt eredményt grammokban és molokban is megadták, ezért a fenti
0