Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
664

Egy háromszögben az egyik oldalhoz tartozó súlyvonal 6,8 cm, az oldal 7,2 cm hosszú. A súlyvonal az oldallal 60°-os szöget zár be.
Mekkorák a háromszög oldalai és szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mint tudjuk a súlyvonal felezi az alapot. Az alap és a súlyvonal 60°-os szöget zár be egymással az egyik irányba. Tehát van egy háromszög melyből ismerünk két oldalt és egy szöget. A szög a hiányzó oldallal szemben van tehát könnyedén felírhatjuk rá a kosziusz tételt.

`60°`-os szöggel szemben lévő oldal hossza: `b=sqrt(6,8^2+3,6^2-2*6,8*3,6*cos60°)=color(red)(5,89 \ cm)`

Ha az egyik irányba `60°`-os szöget zár be akkor a másik irányba `180°-60°=color(red)(120°)`-os szöget zárnak be.

`120°`-os szöggel szemben lévő oldal hossza: `c=sqrt(6,8^2+3,6^2-2*6,8*3,6*cos120°)=color(red)(9,15 \ cm)`

Tehát megvan a háromszög mind három oldalának hossza. Mostmár csak a 3 csúcsnál elhelyezkedő szögre van szükségünk.

b és c oldal által bezárt szög nagysága: `cosalpha=(a^2-(b^2+c^2))/(-2*b*c)=(7,2^2-(5,89^2+9,15^2))/(-2*5,89*9,15)=>color(red)(alpha=51,86°)`

a és b oldal által bezárt szög nagysága: `cosbeta=(c^2-(a^2+b^2))/(-2*a*b)=(9,15^2-(7,2^2+5,89^2))/(-2*7,2*5,89)=>color(red)(beta=88,1°)`

a és c oldal által bezárt szög nagysága: `gamma=180°-51,86°-88,1°=color(red)(40,04°)`
0