Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
361
Kèt egyfolma vezetöi gömb melyek töltèsei 5nC ès +15 nC egymáshoz èrtek majd 60 cm tàvolságra eltávolodtak egymástol . Határozuk meg a gömbök kölcsönhatási erejèt! A gömbök tekintsètek pontszerű töltèsnek!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gömbök közötti elektromos kölcsönhatási erő a Coulomb-törvény alapján számolható ki:

F = kq1q2/r^2

ahol F a kölcsönhatási erő, k a Coulomb-állandó (9x10^9 Nm^2/C^2), q1 és q2 a gömbök töltései, és r a távolság közöttük.

Az adatokat behelyettesítve a fenti képletbe:

F = 9x10^9 Nm^2/C^2 * 5nC * 15nC / (0.6m)^2

A számítások elvégzése után:

F = 562.5 N

Tehát a gömbök kölcsönhatási ereje 562.5 N. Megjegyzendő, hogy mivel mindkét töltés pozitív, ezért a kölcsönhatási erő taszító erő, azaz a gömbök egymástól távolodnak.
0