Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
549
Egy egyenletes körmozgást végző test 1200° -os szöget 1 s alatt fut be. A pálya sugara 1,2 m. Mekkora a sebessége, a szögsebessége, a periódusideje és a fordulatszáma? Mekkora a centripetális gyorsulása? A 1200 vajon hányadrésze a teljes szögnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szerintem az az 1.200° elmegy 120°-nak is :D

Ha 1 sec alatt 120°-ot fordul akkor egy teljes kör megtételéhez 3 sec kell. Tehát a periúdus idő `T=(360°)/(120°)=color(red)(3 \ s)`

Fordulatszám: `n=1/T==color(red)(1/3 \ 1/s)`

Szögsebesség: `omega=(2*pi)/T=(2*pi)/(3 \ s)=color(red)(2,09 \ (rad)/s)`

Kerületi sebesség: `v=r*omega=1,2 \ m*2,09 \ (rad)/s=color(red)(2,51 \ m/s)`

Centripetális gyorsulás: `a_("cp")=r*omega^2=1,2 \ m*(2,09 \ (rad)/s)^2=color(red)(5,25 \ m/s^2)`
1