Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
631
Hány gramm 4 tömeg %-os réz-szulfat oldatban o kell felolfani 200 gr kristályos rez-szulfstot hogy 16 tömeg%-os oldatot kapjunk?

( nekem nagyon nagy szám jött ki, de lehet jól számoltam)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Az első lépés az lenne, hogy kiszámoljuk, mennyi réz-szulfát van jelen a 200 g kristályos réz-szulfátban.

A réz-szulfát kémiai képlete CuSO4, és az anyagi mennyiség az anyag mennyiségét (mol) használjuk a számításokhoz.

Az anyagi mennyiség a következőképpen számítható:

anyagi mennyiség (mol) = tömeg (g) / molar tömeg (g/mol)

A réz-szulfát molar tömege:
63,55 g/mol (réz) + 32,06 g/mol (kén) + 4 x 16,00 g/mol (oxigén) = 159,61 g/mol

Ezután számoljuk ki az anyagi mennyiséget a 200 g kristályos réz-szulfátra:

anyagi mennyiség (mol) = 200 g / 159,61 g/mol = 1,253 mol

Most kiszámoljuk, mennyi réz-szulfát oldatra van szükségünk ahhoz, hogy 16 tömeg%-os oldatot kapjunk.

16 tömeg%-os oldat azt jelenti, hogy 100 g oldatban 16 g réz-szulfát van. Ez a tömegszázalékot a következő képlettel lehet kiszámolni:

tömegszázalék = (réz-szulfát tömege / teljes oldat tömege) x 100%

Ezt a képletet átrendezve a réz-szulfát tömegére:

réz-szulfát tömege = (tömegszázalék x teljes oldat tömege) / 100%

A képletbe behelyettesítjük a kapott adatokat:

réz-szulfát tömege = (16% x X) / 100%

Itt X jelöli az előállítandó réz-szulfát oldat tömegét, amit keresünk.

A képletet átrendezve az X-re:

X = (réz-szulfát tömege x 100%) / 16%

Az előállítandó réz-szulfát oldat tömegére tehát a következőt kapjuk:

X = (0,16 x 200 g) / 1 = 32 g

Vagyis 32 g réz-szulfát oldatra van szükségünk ahhoz, hogy 16 tömeg%-os oldatot kapjunk.

Végül meg kell határoznunk, hogy hány gramm 4 tömeg%-os réz-szulfát oldatra van szükségünk ahhoz, hogy ezt az 32 g réz-szulfátot feloldjuk.

Ez a képlet úgy határozható meg, hogy a 4 tömeg%-os oldatban az oldat tömegének 4%-a réz-szulfát. Tehát a réz-szulfát tömege a 4 tömeg
0

A fenti megoldással az a probléma, hogy a chatgpt-nek nem sikerült értelmeznie a kristályos réz-szulfát fogalmát.

A kristályos réz(II)-szulfátot is jelen essetben úgy kell venni, mint egy oldatot.

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)` (ez a réz(II)-szulfát)

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)` (ez pedig a kristályos réz(II)-szulfát)

249,5 g kristályos réz(II)-szulfátban van 159,5 g réz(II)-szulfát

200 g kristályos réz(II)-szulfátban van `200/249.5*159.5` = 127,86 g réz(II)-szulfát

Az első oldatunk:

100 g-jában van 4 g réz(II)-szulfát

x g-ban van `x/100*4` = 0,04x g réz(II)-szulfát

Ezt a kettőt összerakjuk:

Az oldat tömege lesz 200 + x g

Az oldott anyag tömege pedig 127,86 + 0,04x g

200+x g oldatban van 127,86+0,04x g oldott anyag, ugyanakkor

az oldat 100 g-jában van 16 g oldott anyag.

A felírható aránypár:

`(200+x)/100=(127.86+0.04x)/16`

Ezt az egyenletet kell megoldani

x = 798,8 g

Ha keverési egyenlettel szeretnéd megoldani, akkor ezt az egyenletet tudod felírni:

`4*x+159.5/249.5*100*200=16*(200+x)`

x = 798,8

1