Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
380
61.25 dm3 standard állapotú ammóniagáz mekkora térfogatú hasonló állapotú hidrogen-klorid gázzal reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Az ammóniagáz és a hidrogén-klorid gáz reakciója során ammonium-klorid keletkezik. Az egyensúlyi reakcióegyenlet a következő:

`NH_3(g) + HCl(g) → NH_4Cl(s)`

Mivel az ammonium-klorid szilárd anyag, ezért az egyensúlyi reakcióban a gázok mennyiségei arányosak egymással, és a térfogatuk a reakció feltételeitől függ.

Ha a gázok standard állapotban vannak (0°C hőmérsékleten és 101,325 kPa nyomáson), akkor 1 mol gáz térfogata 22,414 dm^3. Ennek alapján a 61,25 dm^3 ammóniagáz mennyisége 61,25 dm^3 / 22,414 dm^3/mol = 2,73 mol.

Az egyensúlyi reakcióegyenletből látható, hogy 1 mol ammóniagázhoz 1 mol hidrogén-klorid gáz reagál. Tehát, ha 2,73 mol ammóniagáz van jelen, akkor a hidrogén-klorid gáz mennyisége is 2,73 mol.

A hidrogén-klorid gáz térfogata szintén 22,414 dm^3/mol a standard állapotban, így a térfogata:

V(HCl) = n(HCl) x V(mol)
V(HCl) = 2,73 mol x 22,414 dm^3/mol
V(HCl) ≈ 61,2 dm^3

Tehát a 61,25 dm^3 standard állapotú ammóniagáz mennyiségével azonos térfogatú hidrogén-klorid gáz keletkezik a reakcióban.
-2

Csatoltam képet.
0