Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
376
Mekkora a térfogata 80 gr oxigengának légköri nyomában 25fokon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
A térfogat kiszámításához szükségünk van a gáz térfogatának egyenletére, amely a következő formában írható fel:

V = nRT/P,

ahol:

V a gáz térfogata
n a gáz anyagmennyisége mol-ban
R a gázállandó (8,314 J/(mol·K))
T a gáz abszolút hőmérséklete kelvinben
P a gáz nyomása
Először is, át kell váltanunk a Celsius skálát kelvinre: 25°C + 273,15 = 298,15 K.

Másodszor, kiszámítjuk az oxigéngáz anyagmennyiségét. Ehhez az oxigén móláris tömegét kell használnunk, amely 32 g/mol.

n = m/M,
ahol:

m a gáz tömege
M a gáz móláris tömege
n = 80 g / 32 g/mol = 2,5 mol

A légköri nyomás általában a Standard Légköri Nyomás (SLP) értéke, ami 101325 Pa.

Tehát, beillesztve az értékeket a gáz egyenletébe, a következőt kapjuk:

V = nRT/P = (2,5 mol) x (8,314 J/(mol·K)) x (298,15 K) / 101325 Pa ≈ 58,8 L

Tehát az oxigéngáz térfogata légköri nyomáson, 25°C hőmérsékleten, 80 g tömegű állapotában körülbelül 58,8 liter.
0

Számolhatsz a standard moláris térfogattal, ami `V_m` = 24,5 `(dm^3)/(mol)`.

80 g oxigéngáz az `80/32` = 2,5 mol

2,5 mol oxigéngáz térfogata `2.5*24.5` = 61,25 `dm^3`

Vagy az állapotegyenlettel:

`pV=nRT` = `(m/M*R*T)`

m = 80 g

M = 32 `g/(mol)`

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

p = 101325 Pa

T = 25 °C = 298 K

`V=(m*R*T)/(p*M)` = `(80*8.314*298)/(101325*32)` = 0,0611 `m^3` = 61,1 `dm^3`
0