Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban kérnék segítséget

Főoldal » Általános iskola » Kémia
471
Kén-dioxid és metán 1-1 mólját elegyítjük.
A) Hány db molekulát tartalmaz a keverék?
B) Hány tömeg% ként tartalmaz a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
A,

1 mol kén-dioxid az `6*10^(23)` db molekula

1 mol metán szintén

Összesen `2*6*10^(23)` = `1.2*10^(24)` db molekulát tartalmaz a keverék.

B,

1 mol kén-dioxid `(SO_2)` az 64 g, amiben van 32 g kén.

1 mol metán `(CH_4)` pedig 16 g.

A keverék tömege 64 + 16 = 80 g

80 g keverékben van 32 g kén

100 g keverékben van `100/80*32` = 40 g kén.

A keverék 40 tömeg% ként tartalmaz.
0

A) Az elegyhez 1 mól kén-dioxid és 1 mól metán tartozik, összesen tehát 2 mól gáz van jelen.

Az Avogadro állandó értéke szerint 1 mol gázban kb. 6,02 x 10^23 molekula van, így a keverékben:

2 mol x 6,02 x 10^23/mol = 1,204 x 10^24 molekula van.

Tehát a keverékben 1,204 x 10^24 molekula található.

B) Először számoljuk ki a keverék teljes tömegét. Ehhez használjuk a móláris tömeg definícióját: a móláris tömeg megadja, hogy 1 mol anyag mennyi tömegű.

A kén-dioxid móláris tömege: 32,00 g/mol
A metán móláris tömege: 16,04 g/mol

Az elegyben lévő összes gáz mennyiségét 2 mól-ban határoztuk meg. Tehát a keverék teljes tömege:

32,00 g/mol + 16,04 g/mol = 48,04 g/mol

48,04 g/mol x 2 mol = 96,08 g

A keverék össztömege tehát 96,08 g.

A ként tömegét a keverékben a kén-dioxid mennyiségével arányosan számolhatjuk ki:

Tömeg% ként = (kén-dioxid mennyisége / teljes tömeg) x 100%

A kén-dioxid mennyisége 1 mol, az összes tömeg 96,08 g, így:

Tömeg% ként = (32,00 g/mol / 96,08 g) x 100% = 33,33%

A keverékben kb. 33,33% tömeg% ként tartalmaz.
0