Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
663
Hányféle módon tudunk egy könyvespolcon elrendezni 4 különböző regényt, 3 különböző matematika könyvet, és 1 biológia könyvet, ha
(a) a könyveket bármilyen sorrendbe tehetjük?
(b) a matematika könyveknek együtt kell lenni, és a regényeknek is együtt kell lenni?
(c) a regényeknek együtt kell lenni, de a többi könyv bármilyen sorrendben lehet?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kombinatorika
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
Összesen 4 + 3 + 1 = 8 könyvünk van, amelyeket bármilyen sorrendbe helyezhetünk. Az összes lehetséges elrendezés számát a következőképpen számíthatjuk ki:

`(8!) / (4! * 3! * 1!) = 1680`

Tehát 1680 különböző módon lehet elrendezni ezeket a könyveket a polcon


b.)
Az 1 biológiai könyvvel és a 3 matematika könyvvel kapcsolatos korlátozások miatt csak a 4 regényt kell elrendeznünk, mivel a matematika könyveknek és a biológiai könyvnek fix helye van a polcon. Tehát a könyvek elrendezésének száma az 4! = 24.

Tehát 24 különböző módon helyezhetjük el a 4 regényt a polcon, feltéve hogy a matematika könyvek és a biológiai könyv fix helyen van.


c.)
A regényeknek együtt kell lenni, ezért kezeljük őket úgy, mintha egyetlen egységet alkotnának. Így 5 könyvet kell elrendeznünk: a regényeket egy egységnek tekintve, a matematika könyveket és a biológiai könyvet pedig külön-külön.

Az 5 könyv elrendezésének számát az alábbi módon számolhatjuk ki:

A regények önmagukban lehetnek 4 különböző sorrendben.
A matematika könyvek önmagukban lehetnek 3 különböző sorrendben.
A biológiai könyv önmagában 1 különböző sorrendben lehet.
Ezért összesen 4 * 3 * 1 = 12 féle módon lehet elrendezni a könyveket.
Módosítva: 3 éve
-1