Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Klasszikus valoszínűség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
441
Harry egy százforintos érmét 4-szer feldob. A valószínűsége, hogy legalább annyiszor kap fejet kap mint ahányszor írást:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Valószínűség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Ennek a megfogalmazásnak így semmi értéleme nincs nyelvtanilag. Esetleg próbáld meg még 1x.
0

Így van megadva a feladat :)
0

Ha Harry 4-szer dob egy érmét, akkor `2^4 = 16` különböző kimenetele lehet a dobásoknak. Mindegyik dobásnál a fej valószínűsége `1/2`, azaz 50%.

A legalább annyiszor fej eredmény valószínűségét kiszámíthatjuk azzal a módszerrel, hogy meghatározzuk azoknak az eseteknek a számát, amikor legalább annyi fej dobás történik, mint ahány írás. Ezt a számot elosztjuk az összes lehetséges kimenetel számával (16), és megkapjuk a keresett valószínűséget.

Mivel legalább annyi fejet dobás történik, mint ahány írást, ezért az írások száma 0, 1 vagy 2 lehet.

Ha az írások száma 0, akkor 4 fejet dobunk. Ez csak 1 módon történhet meg.
Ha az írások száma 1, akkor 3 fejet és 1 írást dobunk. Ezt a négy dobást 4 választási lehetőségünk van az írások elhelyezésére.
Ha az írások száma 2, akkor 2 fejet és 2 írást dobunk. Ezt a négy dobást is 6 különböző módon végezhetjük el.
Összesen tehát 1 + 4 + 6 = 11 olyan kimenetel van, amikor legalább annyi fej dobás történik, mint ahány írás.

Ez azt jelenti, hogy a keresett valószínűség `11/16 = 0,6875`, azaz kb. 68,75%. Tehát a valószínűség, hogy legalább annyi fejet dobunk, mint ahány írást, 68,75%.
0