Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10 oszt

Főoldal » Középiskola » Kémia
312
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia ,benzol, szénhidrogén
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen 100 g a vegyület. Ebben van

91,3 g szén, ami `91.3/12` = 7,61 mol és

8,7 g hidrogén, ami 8,7 mol

A mólarány tehát 7,61:8,7 Ezt az arányt próbáljuk egész számokban kifejezni.

`7.61/8.7` = 0,875 = `7/8`

A vegyület összegképlete tehát `C_7H_8` (pl. a toluol).

Nem volt szükség a moláris tömegre, de le lehet rá ellenőrizni (annyi).


Ha a moláris tömegből indulunk ki, akkor:

A 92 g-ba belefér legfeljebb `92/12` = `7.dot(6)`, vagyis maximum hét szénatom. `7*12` = 84 g a szén része, 92-84 = 8 g a hidrogén része, így jön ki a `C_7H_8`.

Ha csak 6 szénatom lenne, akkor `6*12` = 72 g jut a szénre és 94-72 = 20 g a hidrogénre.

`cancel(C_6H_(20))` képlet nem lehet, mert a legnagyobb hidrogén mennyiség az alkánokban van, aminek az összegképlete `C_n H_(2n+2)`, így 6 szénatom esetén 14 hidrogén lenne (és a százalékos arány sem jönne ki).
0