Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály ezt hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1157
A föld felszíne felett 45 m magasságban vízszintes irányú v0= 20 m/s sebességgel kilövünk egy kavicsot.
a= Mennyi idő alatt és mekkora sebességgel ér földet?
b= Mekkora távolságra repül el a kavics?
c= Mekkora a kavics végsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hajítás, vízszintes
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) Annyi idő alatt esik le így is, mintha csak elejtenéd (szabadesés)
`s=1/2·g·t^2`
ahol `s` a magasság.

A függőleges sebessége szintén a szabadesésből jön:
`v_f=g·t`

Nem tiszta, erre a sebességre gondolt-e a feladat? Hisz a kavics teljes sebessége nem ez lesz, a vízszintes `v_0` komponens is ott van végig. Arra viszot a c) kérdés vonatkozik...

b) Ugyanannyi ideig `v_0` sebességgel vízszintesen is megy, az adja meg, milyen messzire jut:
`s=v_0·t`
(Persze ez az `s` nem ugyanaz, mint az előző)

c)
Kijött a)-ban a függőleges irányú sebességkomponens, a vízszintes meg végig állandó: `v_0`. Ennek a kettőnek a vektoriélis összege lesz a teljes sebesség. AZt Pitagorasszal lehet kizámolni, mert derékszög van közöttük:
`v = sqrt(v_0^2+v_f^2)`
0