Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Középiskola » Matematika
329
Egy dobókockával játszunk. Mennyi a valószínűsége, hogy hat dobásból minden számot kidobunk egyszer?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes lehetséges dobássorozat száma hat dobás esetén 6^6=46656. Azonban, ha hat dobásból minden számot egyszer akarunk kidobni, akkor az azt jelenti, hogy hat különböző számot kell dobni, minden számot egyszer.

Az első dobásnál bármelyik számot kiválaszthatjuk, ezért 6 lehetőségünk van. Az második dobásnál már csak 5 választásunk van, hiszen az első dobásnál kiválasztott számot nem dobhatjuk újra. A harmadik dobásnál már csak 4 választásunk van, és így tovább.

Ezért a kívánt esemény valószínűsége:

P = (6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1) / 6^6 = 0,0154 ~ 1,54%

Tehát kb. 1,54%-os az esélye, hogy hat dobásból minden számot egyszer dobunk. Ez nem túl nagy esély, de nem is teljesen lehetetlen.
0