Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
577
Ennek a két feladatnak a levezetésében szeretnék segítséget kérni!
1, Hány cm3 standardállapotú hidrogén-klorid-gázt képes addicionálni 20 cm3 standardállapotú etilén? Mekkora tömegű a termék?
2, Melyik lehet az a szénhidrogén, amelyiknek 92 g/mol a moláris tömege?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,
Amikor a feladatban gázok standard állapota szerepel, akkor az azt jelenti, hogy 25 oC fokon és légköri nyomáson 24,5 dm³ a térfogata 1 mólnak (ez a p*V=n*R*T általános gáztörvényből következik.)

A reakció egyenlet szerint 1 mol HCl-t 1 mol etilén (C₂H₄) addícionál (az addíció során telítetlen szénhidrogének reagálnak másik anyaggal, melléktermék keletkezése nélkül).
Keletkezik klór-etán (csak ez az anyag keletkezik, nincs más termék.)

A fentiekből az következik, hogy 20 cm³ etilénnel 20 cm³ HCl reagál.


1 mól klór-etán keletkezik.
24,5 dm³ (24500 cm³) HCl 1 mol, akkor
20 cm³ HCl x mol.

x=20/24500= 8,163*10-4 mol, ugyanennyi klór-etán (vagy etil-klorid) képződik.

Ennek a tömege a moláris tömeg ismeretében: (M=12+3+12+2+35,5=64,5 g/mol)
m=n*M=8,163*10-4 mol * 64,5 g/mol =0,05265 g = 52,65 mg.

2,
A szénhidrogén lehet alkán, alkén (vagy gyűrűs szénhidrogén) vagy alkin.
Lehet még aromás szénhidrogén is.

Az általános képletekből lehet kiindulni:
CnH2n+2
CnH2n
CnH2n-2

n csak egész szám lehet.

Ha a móltömeg 92 g/mol, akkor az n-t már könnyű kiszámolni:
Az atomtömegeket kell beírni:

alkán esetén: 12*n + 1* (2*n+2)=92
stb.

14*n=90
n=6,4

alkén esetén: 12*n + 1* (2*n)=92
14*n=92
n=6,6

alkin esetén: 12*n + 1* (2*n-2)=92
14*n=94
n=6,7

Mivel n tört szám, ezért aromás lehet inkább (a többi típust kizárhatjuk).
Abból is benzol származék (mivel a benzol 78-as móltömege kevés lenne a 92-höz, a következő aromás, a naftaliné pedig már sok. Akár csak két benzol gyűrűvel a bifenil: 2*78-2).

C₆H₅- és még egy metil csoport: CH₃-
12*6+5=77
77+15=92

Tehát a metil-benzol vagy toluol lehet a 92 g/mol móltömegű szénhidrogén.
Módosítva: 3 éve
0