Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség !

Főoldal » Középiskola » Matematika
691
Sziasztok !
Ez lenne a feladat: Határozzuk meg a "b"és "C" értéket úgy hogy a FX=ײ+bx+C függvény minimumánal x=2 helyen vegye fel és értéke 1 legyen
Köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az `f(x)=alpha(x-beta)^2+gamma` függvény minimumértéke `gamma`, és ezt az `x=beta` helyen veszi fel.

Az általad keresett függvény tehát `f(x)=(x-2)^2+1`. Innen már csak fel kell bontani a zárójelet: `f(x)=x^2-4x+5`, tehát `b=-4` és `c=5`.
0

Teljesen jó AlBundy válasza, de hozzátennék valamit, hátha segít.

Indulj ki az x² függvényből. Annak 0-nál van a minimuma, és a minimum értéke 0.
Ahhoz, hogy 2-nél legyen a minimum, el kell csúsztatni jobbra a függvényt 2-vel: (x-2)²
Ahhoz, hogy 1 legyen a minimum, hozzá kell adni egyet: (x-2)²+1

A vége már ugyanaz: kifejtve ez x²-4x+5, vagyis b=-4 és c=5.
1

Két teljesen jó válaszhoz már csak egy kis játék:
https://www.geogebra.org/m/KJ4ZDnc5
1