Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háztartási centrifugában

Főoldal » Középiskola » Fizika
456
Háztartási centrifugában a nedves ruha 1200 1/perc fordulatszámmal, 25 cm sugarú körpályán mozog. Mekkora a kerületi sebessége? A centripetális gyorsulás hányszorosa a nehézségi gyorsulásnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=25 \ cm=0,25 \ m`

`f=1.200 \ 1/(min)=20 \ 1/s`

Kerületi sebesség: `v=2*pi*r*f=2*pi*0,25 \ m*20 \ 1/(s)=color(red)(31,42 \ m/s)`

`a_("cp")=4*pi^2*f^2*r=4*pi^2*(20 \ 1/s)^2*0,25 \ m=color(red)(3.947,84 \ m/s^2)`

`g=9,817 \ m/s^2`

Tehát: `(3.947,84 \ m/s^2)/(9,817 \ m/s^2)=color(red)(402,14)` szerese.
1