Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy modellvasút EKM

Főoldal » Középiskola » Fizika
360
Egy modellvasút mozdonya körpályán, egyenletesen halad.
Az 1,25 m sugarú pályát 7,2 s alatt futja be.
A mozdony mozgásának mekkora a kerületi sebessége, szögsebessége, centripetális gyorsulása, fordulatszáma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mozdony kerületi sebesség: `v=s/t=(2*r*pi)/t=(2*1,25 \ m*pi)/(7,2 \ s)=color(red)(1,09 \ m/s)`

A mozdony szögsebessége: `omega=(2*pi)/t=(2*pi)/(7,2 \ s)=color(red)(0,87 \ (rad)/s)`

A mozdony centripetális gyorsulása: `a_("cp")=v^2/r=(1,09 \ m/s)^2/(1,25 \ m)=color(red)(0,95 \ m/s^2)`

Fordulatok száma: `n=1/t=1/(7,2 \ s)=color(red)(0,1389 \ 1/s)`
1