Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben a geometria feladatban tudna esetleg valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
308
Igazoljuk, hogy egy 30 élű poliédernek legalább 12 csúcsa van. Adjunk példát olyan konvex poliéderre, amelynek pontosan 12
csúcsa és 30 éle van, és rajzoljuk le a Schlegel-diagrammját is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ennek a feladatnak a megoldásához ismernünk kell az Euler-féle poliédertételt mely: `c+l=e+2`
Ahol:
c: a poliéder csúcsainak száma
e: a poliéder éleinek száma
l: a poliéder lapjainak száma

`c=e+2-l=30+2-20=color(red)(12)` tehát egy 30 élú poliéderenek legalább 12 csúcsa van.

Példa rá: Ikozaéder
1