Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos lenne!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
Az a, b, c, d, e pontok ebben a sorrendben egy szabályos sokször egymást követő csúcsai. Az AB és DE egyenesek metszéspontja M. Hány oldalú sokszög, ha a BMD szög 160 fok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, verseny, vargatamas, versenykérdés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajz

A BCDM konkáv négyszöget nézzük, a szögek összege 360°.

`160+(180-alpha)+(180-alpha)+(360-alpha)=360`

`520-3*alpha=0`

`alpha=520/3` = `173.dot(3)`°

A szabályos sokszög belső szögeinek összege (ha n csúcsú a sokszög) `((n-2)*180)/n`

`((n-2)*180)/n=173.dot(3)`.

`(n-2)/n=0,9629`

`n-2=0,9629n`

`0.037n=2`

`n=54`

54 oldalú a sokszög.
1