Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
Sziasztok! Köszönöm előre is a segítséget. Ezek lennének a feladatok:

1, a₁+a₃=25
a₂+a₄=50
a₁;q=?

2, a₁+a₂+a₃=112
a₄+a₅+a₆= 14
a₁;q=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)

`{(a_1+a_3=25),(a_2+a_4=50):}=>{(a_1+a_1*q^2=25),(a_1*q+a_1*q^3=50):}`


`(a_1+a_1*q^2=25)/(a_1*q+a_1*q^3=50)=>(a_1*(1+q^2)=25)/(a_1q*(1+q^2)=50)`


`1/q=1/2`


`color(red)(q=2)`



`a_1+a_1*q^2=25`

`a_1+a_1*2^2=25`

`a_1+4a_1=25`

`color(red)(a_1=5)`




2.)
`{(a_1+a_2+a_3=112),(a_4+a_5+a_6=14):}=>{(a_1+a_1*q+a_1*q^2=112),(a_1*q^3+a_1*q^4+a_1*q^5=14):}`


`(a_1+a_1*q+a_1*q^2=112)/(a_1*q^3+a_1*q^4+a_1*q^5=14)=>(a_1*(1+q+q^2)=112)/(a_1q^3*(1+q+q^2)=14)`


`1/q^3=8`


`color(red)(q=1/2)`



`a_1+a_1*q+a_1*q^2=112`

`a_1+a_1*1/2+a_1*(1/2)^2=112`

`1,75a_1=112`

`color(red)(a_1=64)`
0