Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatszög alapú csonka gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
1723
Szabályos 6szög alapú gúla alapéle: 12 m, Magassága: 16 m. Feállítására 13 db rudat használtak: 6 db oldalél, 1 db Magasság, 6 db oldalél talajhoz közelebbi harmadoló pontja. Kérdés a palást területe, illetve hogy hány m a 13 db rúd hossza! Érdekelne a megoldás menete is. Köszi előre is! ☺
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos hatszög 6 darab szabályos háromszögből áll (kösd össze a csúcsokat a középponttal). A középpont a köré írható kör középpontja, a kör sugara megegyezik az alapéllel. (Ez a kör most nem kell, csak azért írtam, hátha úgy könnyebb elképzelni.)
Ha vesszük az egyik háromszöget, annak minden oldala tehát 12 méter. A kör középpontjánál megy felfelé a 16 méter magas rúd, ott derékszög van. Vagyis ott van egy derékszögű háromszög, befogói 12 illetve 16, átfogója lesz a gúla oldaléle. Így az Pitagorasszal számolható:
`c^2 = 12^2+16^2`
amiből `c = 20`

Tehát eddig a rudak hossza 16+6·20

Van még a harmadolópontokat összekötő vízszintes rudak hossza.
Rajzold fel a gúla egyik oldallapját, ami egy egyenlő szárú háromszög. Alapja 12, oldalai 20 és 20. Ennek a harmadolópontjait is rajzold be, az azokat összekötő egyenes (nevezzük d-nek) párhuzamos az alappal. A d hossza arányos háromszögekből számolható: A kis háromszögnek ez a d az alapja, oldalai pedig 20·2/3 hosszúak. A párhuzamos szelők tételével számolva:
d = 12·2/3 = 8
Ebből is hat darab van...
0