Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS hatszöges feladat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
A hatszög köré írható kör sugara megegyezik az oldalhosszúsággal tehát `R=a` ezáltal a területből vissza számítjuk a sugarat, kiszámoljuk a kör területét melyből kivonjuk a hatszög területét ezzel megkapva a hulladék mennyiségét.

`R=sqrt(T/((3*sqrt3)/2))=sqrt((17,56)/((3*sqrt3)/2))=color(red)(2,6 \ cm)`

`T_("köréírt kör")=R^2*pi=2,6^2*pi=color(red)(21,24 \ cm^2)`

Hulladék: `T_("köréírt kör")-T_("hatszög")=21,24-17,56=color(red)(3,68 \ cm^2)`




b.)
Kiszámoljuk a beírt kör sugarát a már ismert oldalak segítségével melyek megegyeznek a köré írható kör sugarával tehát `a=2,6 \ cm` majd a hatszög területéből kivonjuk a beírt kör területét és megkapjuk a hulladék mennyiségét.

`r=sqrt3/2*a=sqrt3/2*2,6=color(red)(2,25 \ cm)`

`T_("beírt kör")=r^2*pi=2,25^2*pi=color(red)(15,9 \ cm^2)`

Hulladék: `T_("hatszög")-T_("beírt kör")=17,56-15,9=color(red)(1,66 \ cm^2)`
0